سلام میکنم به همه ی دوستان،چه اونایی که بیشتر از من میدونن و چه اونایی که اصلا چیزی نمیدونن.فرقی نمیکنه،واسم.
میخام بحث دیتر رو براتون خیلی ساده و قابل درک توضیح بدم.فقط با دقت بیشتری بخونیدش خواهشأ.
من اول باید از پایه توضیح بدم و ممکنه موضوع ها رو بهم ربط بدم که خالی از ارتباط هم نیستن با هم.
ببینید دوستان دیتر فقط و فقط توی مسترینگ و نهایی سازی به دردمون میخوره.پس بیایید تا از اول بهتون توضیح بدم.
ببینید میکس ما اصلا به دیتر ربطی نداره.فرض کنید ما یه آهنگی ساختیم و میکس رو به خوبی و یا به بدی(نسبت به بقیه ی میکس من ها) انجام دادیم،فعلا تا اینجا اصلا دیتر به دردمون نمیخوره و بهش حتی فکر هم نمیکنیم.خب فرض کنید میکس ما تموم شد و میخاییم مسترش بکنیم.توجه کنید:ما از اول برنامه باید از سمپل ریت 48000 ،24 توو خود برنامه یا داو (فرقی نمیکنه داو چه رنگی باشه :) استفاده بکنیم.در ضمن بیشتر ازون سمپل ریت هم میشه استفاده کرد ولی من اون حد و حدود نرمال رو بهتون گفتم که اکثرا مطمئن شید ازین سمپل ریت استفاده میشه توو ایران و بعضی جا ها بجز در ساخت موسیقی متن فیلم و صدابرداری های سینمایی.چون در نهایت باید به 44 و 16 تبدیلش بکنیم.ببینید:حالا توو داو فرض کنید با سمپل ریت 48000 و 24 دارید کار میکنید،خب! حالا باید چیکار بکنیم؟
دو راه حل بیشتر ندارید: یا توو خود برنامه (اگه سیستم گرون قیمت و خوبی دارید) اونو مسترش (جلا بخشی) بکنید و یا اونو با فرمت 48000 ،24 بصورت فرمت Wave اکسپورت بکنید و ذخیره توو هارد و بعد از اون توو برنامه های جدید و کاربردیه دیگه ای مثل
Wave Lab و یا Sound Forge اونو اونجا مسترش بکنید و بعد دوباره توو همونجا به Wave 44 ،16 و بعد اونو دوباره به Mp3 128 و 192 و 320.ولی بیشتر بهتون پیشنهاد میدم توو خود داو این کار رو انجام بدید تا اون خطاهای غیر قابل جبران و وقت گیر رو زودتر برطرف کنید.(احتمالا یه جایی از میکستون خوب نباشه و اونو همونجا فیمسش بکنید)
حالا فرض کنید سیستم خوبی دارید و میخاهید میکستون رو توو همونجا مستر بکنید.من با مراحل مستر کاری ندارم،چه به ترتیب باشه و چه نباشه و چه نرم افزاری باشه و چه سخت افزاری.من با دیتر کار دارم.
ببینید! امروزه ما آهنگایی رو میبینیم که بصورت 128 و 192 و 320 میان بیرون.اینا چطوری میان بیرون؟
اینا از همون سمپل ریت 44 و 16 با فرمت Wave همون میکسمون میان بیرون.
مراحلش چطوریه؟
ببینید وقتی شما توو خود نرم افزار با سمپل ریت 48 ،24 کار میکنید این مفهومش یعنی اینکه هنوز توو خوده کیفیت هستید و کار میکنید و فعلا کیفیت کارتون اورجیناله و افت کیفیت اونچنانی ای ندارید.
پس اینجا این سوال پیش میاد که چطوری اونو به Mp3 با سمپل ریت های 128 و 192 و 320 بازاری تبدیلش بکنم و با کیفیت تا از کیفیتش افتی نبینم.
شما با سمپل ریت خود داو یا برنامه که 48 و 24 هست نمیتونید این کار رو بکنید و باید اونو به 44 و 16 تبدیلش بکنید.
اینجاست که بحث دیتر میاد وسط.
اینو همیشه یادت باشه!چون فقط و فقط از 44 و 16 میتونی به بازار Mp3 تو معرفی بکنی
پس فقط وقتی از دیتر استفاده میکنیم که از فایل Wave(بعد از مستر کار) با سمپل ریت 48 و24 به سمپل ریت 44 و 16 فایلمون رو تبدیل بکنیم.حالا بعد از تبدیل یک فایل Wave با سمپل ریت 44 ،16 باید در دست داشته باشیم،که با اون میتونی یه Mp3 با ریت 128 و 192 و 320 داشته باشی.اگه بازم مشکلی در این زمینه داشتید حتما ازم بپرسید و اگه کار نداشته باشم در اسرع وقت جوابتونو میدم.
این تا اینجا
خب حالا دیتر چیه؟ و چرا باید ازش استفاده کرد؟ اصلا مزیتش چیه؟دیتر کجا و موسیقی کجا؟
ببینید! دیتر معنیش یعنی لرزیدن.
دیتر اولین بار در جنگ جهانی دوم در کامپیوترهای مکانیکی هواپیماهای بمب افکن استفاده میشد.
حالا چه ربطی داشت.یه عکس میذارم و با اون توضیح میدم. به این عکس خوب نگاه بکنید.
همیشه یادتون باشه،دیتر وقتی پاش میاد وسط که از کیفیت بیشتر میخای به کیفیت پایین بیایی،چون مجبوری این کار رو انجام بدی و این مزیت رو داره که حداقل از کیفیتت خیلی خیلی کم نکنه.مثل اینکه از کوه میخای بپری.با چتر پریدن کجا و بدون چتر پریدن کجا؟؟؟؟دیتر اینجا چتر نجات هست.
من خیلی پیچیده توضیح نمیدم تا همه مفهومشو بدونن.پس با دقت بیشتر بخونش.
دیتر یه نوع از هیچی بهتر بودن هست،این تعریف خیلی ساده بود.
مثال:ببین ،فرض کن مثل اینکه خرداد ماه هست و بازی ایران و برزیل کشیده به پنالتی و تو هم دیر رسیدی خونه و میخای ببینیش و توو پنالتی دوم رسیدی تا ببینی.یهویی تلویزیون رو باز میکنی و میبینی کانال 1 و 2 و 4 و 5 و بقیه همه میدن بجز کانال 3 مثلا، و یه صدایی مثل چسسسسسسسس میده و نه چیزی به غیر ازین میشنوی و نه میشنوی.(از بدشانسیم یبار اونجوری شدم ،اونزمون :) خدا رحمتش کنه.الان ال ای دی اومده ولی چه فایده بازی های طبیعی اون زمون رفته،بقولی آمدی جانم ولی حالا چرا :/ خب بگذریم،) ولی یهویی میری سمت آنتن و اینور و اونورش میکنی و میبینی هنوز خبری نیست و ناامید میشی،اما یهویی یکمی اینور و اونورش میکنی و میبینی نشون داد،ولی نه بطوری که رنگش بیاد(در حالی که تلویزیون رنگیه).خلاصه تقریبا میتونی تشخیصش بدی که چی به چیه! و صداشم تقریبا اومده ولی نه اینکه خوب باشه ولی میدونی چی میگه.
بعد یکمی دوباره آنتن(Dither) رو اینور رو اونور میکنی(Noise Shaping) و میبینی یکمی از اول خوبتر شد و بعد دیگه میترسی دست بزنی بهش،چون احتمال میدی باز دوباره بهم بخوره و کلا از بین بره.پس از هیچی بهتره تا نتیجه رو بفهمی.چون اولش نه میتونستی ببینی و نه صداشو بشنوی.احتمالا دوباره برای بار سوم هم یکمی (غیرتی بشی و شانستو امتحان بکنی و یکمی دوباره برای بار سوم اینور و اونورش بکنی و نتیجه ی بهتری بهت دست بده.)
این حالا چه ربطی به دیتر داشت؟
ببینید دیتر یه نویز هست که اینور و اونور میره.همین حالا دستتو توو کامپیوتر بذار روی یه عکس یا همون عکس بالا.البته به شیشه نخوره.فقط کاری کن که عکس رو نبینی.خب در حالی که نمیبینی به این میگن چشمات اون نقطه رو نمیبینه.میخای از دیتر توو بدنت استفاده بکنی تا اون تصویر رو ببینی؟
دیتر توو بدن توو همون چپ و راست کردن دستت هست.دستت رو به چپ و راست اینور و اونور کن!بعد از اینکار توو مطمئنم تصویر رو خواهی دید.این یعنی از هیچی بهتر بودن.تو وقتی میری امتحان بدی و بخای تقلب بکنی از یه نفر فعلا دیتری در کار نیست!ولی سرتو که در عرض 1 ثانیه یا 3 ثانیه به ورقه ی دوستت برمیگردونی یه چیزایی رو حداقل میگاپی و مینویسی.حداقل دو کلمه هم بنویسی از هیچی که بهتره،درسته؟
حالا با موسیقی میخام مثال بزنم.خوب بخون!
وقتی ما با سمپل ریت 48 و 24 (که قانونی و بین المللی و نرمال)هست کار میکنیم،باید اونو به 44 و 16 تبدیلش بکنیم یا نه(حتی اگه با سمپل بالاتر ازون هم کار بکنیم بازم باید به 44 و 16 تبدیلش بکنیم)،تا ازون هم به ریتهای 128 و192 و 320 با فرمت Mp3.
حالا بعد از میکس که با سمپل ریت 48 و 24 اینکار رو کردیم میریم مسترش بکنیم.
من کاری ندارم چجوری مستر میکنید،چون راه،مطمئن باش یدونه نیست.ولی اینو بدون باید دیتر کرد.چطوری؟
من چون توو خود برنامه این کار رو میکنم،پس اونو توضیح میدم.
مگه میکس و سمپل ریت شما فعلا توو محیط داو 48 و 24 نیست؟چرا،هست.خب برای نهایی سازیش میری توو قسمت استریو چنل و بعد از عمل مسترینگش توو آخرش یه دیتر میذاری و تنظیمات دیتر رو به 44 و 16 تغییر میدی و بعد از اون یه اکسپورت با فرمت Wave و سمپل ریت 44 و 16 میگیری و برنامه رو میبندی و اون Wave با سمپل ریت 44 و 16 رو میبری توو هر تبدیلگری به Mp3 با فرمت های 128 و 192 و 320 میدی به بازار.
خب حالا چی شد این وسط.تنظیماتش شانسی که نیست.
چرا از دیتر استفاده کردی ؟ چون مگه سمپل ریت نهایی توو Wave 44 و 16 نیست؟پس وقتی توو داو داری با 48 و 24 کار میکنی یعنی کیفیتش ازون بهتره و بعد از تبدیلش،کیفیتش اگه از دیتر استفاده نکنی،خیلی افت میکنه.این دیتر بخاطر همینه که به Wave 48 ،24 اضافه میشه تا حداقل اون چیزایی که توو این سمپل ریت روشون زحمت کشیدی رو توو سمپل ریت Wave 44 ،16 به گوش مردم برسونی.حداقل از شنیده نشدن که بهتره.چون به کیفیتت اضافه میکنه.خیلی ساده میگم.اون چیزایی رو که توو 48 و24 داری رو توو 44 و 16 میتونی تقریبا با استفاده از دیتر حفظشون بکنی تا کیفیتت افت نکنه.به عکس بالا و مثال هام نگاه بکنید.
دیتر توو موسیقی فقط کاربرد نداره،توو بعضی از عکسها هم بدرد میخوره.الان بیشتر آگاهی ها سیستم دیتر دارن و اون دوربینی که مثلا طرف رو با کیفیت کمی ضبط کرده رو با دیتر با کیفیت تر نسبت به قبل میکنن و طرف رو شناساییش میکنن.
تنظیماتش از قبیل Noise Shaping هست که توو تصویر بالا بهتر میتونید اونو درک کنید.
ولی من میتونم اینو بگم واستون وقتی دستتون رو آروم اینور و اونور میکنید احتمالا بیشتر،جزییات اون عکس یا اون صدا رو از دست بدید.یه مثال کوچولو و وسلام
فرض کنید به یه چیزی توو خیابون زوم کردید (این مثال مال نویز شیپینگ هست،پس خوب توجه کنید)
و به فکر رفتید و حالا یه پرنده از جلوی اون رد بشه با سرعتش کجا و یه قطار رد بشه کجا.مطمئنم خشمگین هم میشید،چون فکرتونو بهم زد.این نویز هم قضیش اونجوریه.یه مثال دیگه میزنم تا بهتر ازین هم بدونید.
شما خدایی نا کرده چشمتون ضعیفه و رفتید بدون نسخه مثلا عینک بخرید و اونی که عینک میفروشه کار دیتر رو انجام میده،یعنی به شما کمک میکنه که از هیچی بالاخره چیزی رو خوبتر تشخیص بدید.حالا کار این نویز شیپینگ این وسط همون امتحان کردن عینک توو چشم هست.احتمالا یکی رو بده بهت که خوبه ولی از مدلش خوشت نیاد ولی اینجاش مهمه که بالاخره بهت ضرر که نداره!درسته؟از کاهو هم باشه بالاخره جلوی ندیدنت رو میگیره.این مدل رو پسندیدن رو بهش توو موسیقی بهش ما عنوان Noise Shaping بهش میدیم.
خیلی خیلی بهتون ساده و واضح گفتم و خیلی ازتون تنکس که مطالبمو دنبال میکنید.
توضیح عکسها از چپ به راست
عکس اول : عکس اورجینال و بدون افت کیفیت و فعلا بدون نیاز به دیتر،چون قابل تشخیص هست.
عکس دوم : عکسی با پایین آوردن کیفیتش و بدون استفاده شده از سیستم دیتر
عکس سوم : کیفیت پایین اومده،ولی چون از دیتر استفاده کرده ایم پس از عکس دوم بهتره
عکس چهارم : کیفیت همون کیفیت عکس سوم هست که دیتر هم استفاده شده ولی با توجه به عکس 2 و 3 کیفیتش خوبتره.انجاست که بحث تنظیمات دیتر که همون Noise Shaping هست به وسط میاد.
وسلام. اول الله،آخر الله،ظاهر الله،باطن الله.فقط الله. فعلا بدرود
منبع " پرشن موزیک